10th class English complete notes ch#1

 

Ch#1       

HAZRAT MUHAMMAD

  AN EMBODIMENT OF JUSTICE

1. How can people achieve perfection in the moral, spiritual and social areas of life?

Ans.People can achieve perfection in the moral, spiritual and social areas of life by following the life and teachings of our beloved Rasool.

 

2. How did the Rasool set high and noble ideals for all mankind?

Ans.He set very high and noble ideals through his practical examples for all.  Mankind to follow in every field of life.

 class 10 first flight chapter 1

3. How were people of makkah convinced of the Rasool's justice even before his Nabuwat?

Ans.Before his Prophet hood, the Rasool very wisely and justly resolved the issue of setting the Black Stone. Thus the people of Makkah were convinced of his justice.

 

4. What standards of justice did the Rasool practiced as head of state of  Madinah?

Ans. As head of state of  Madinah, he decided all cases on merit ,With justice and equity  irrespective of color, creed, or race.

 

5. What made the non-Muslims bring their suits to the Rasool ?

Ans.The Rasool practically proved that no one could be more just than him. This made non-Muslims bring their suits to him.

 class 10th english chapter 1 notes

6. How does the Holy Quran describe the personality of the Rasool .

Ans.The holy Quran describes the personality of the Rasool thus indeed  in  the rasool of Allah (Muhammad ) you have a good example to follow for him who hopes for Allah and the last day   and remember Allah much.

 7. What do you understand by justice?

Ans.Justice means fair treatment with people.

 

8.What is the importance of an independent judiciary in society?

Ans.An independent independent judiciary is very important to provide justice to the people in a society. It guarantees the rights of people without any discrimination.

 

9.Who is regarded as the true embodiment of justice why?

Ans.Hazrat Muhammad is regarded as the true embodiment of justice because he upheld justice all his life.

 10.How did the Rasool resolve the issue?

Ans.The Rasool resolved the issue by suggesting a very suitable plan that was acceptable to all.

11.Why would the Quraish think that the Rasool would fever them?

Ans. As the Rasool himself belonged to the tribe of Quraish, the Quraish thought that he would favour them to protect their honor.

 12.Why did the non-Muslims trust the Rasool?

Ans.The non-Muslims trusted the Rasool because he did justice to everyone.

 

13. What advice did Rasool give to Hazrat Ali?

Ans.The Rasool advised Hazrat Ali not to decide a case without hearing both parties.

 14. What does the word proclaimed mean?

Ans.The word proclaimed means announced publicly.

 10th class english notes 2021

www.noteshint.com

 


 


Post a Comment

0 Comments